IMG_8914

Dit is Geen Grap!!! Deze Man Heeft Een Oplossing Voor NepNieuws!!!

Nepnieuws is zonder twijfel de laatste weken het meest besproken onderwerp in de journalistiek. Er wordt veel over geschreven, gesproken en getweet, maar wat kun je zelf doen om nepnieuws te herkennen en er niet in te trappen? Los van je gezonde verstand te gebruiken, kun je de Google Chrome-extensie downloaden van journalistiekstudent Floris de Bijl (20), die waarschuwt voor nepnieuws. We willen wel eens weten hoe dat zit en bellen hem op.

Jij hebt een extensie ontwikkeld?
Dat klopt. Vorige week vroeg iemand zich op Twitter af of er al een plugin die nepnieuws signaleerde. Toen dacht ik: laat ik mensen een lol doen. De extensies die al bestonden, waren niet goed. Sommigen hadden een gesloten lijst met nepnieuwssites of lieten niet actief weten dat het om nepnieuws ging. Dat is niet effectief. Het kostte me twee uurtjes om mijn extensie te maken, het was vrij simpel.

Hoe werkt het precies?
Als je de extensie hebt, checkt-ie of de URL van de site waar je op dat moment opzit, op de nepnieuwslijst staat. Als dat zo is, krijg je een notificatie. Je kunt vervolgens zelf aangeven of dit het om nepnieuws gaat of niet. Als je aangeeft dat het geen nepnieuws is, wordt het naar de GitHub gestuurd en zo snel mogelijk verwijderd. Als het wel nep is, komt er een +1’tje in mijn database te staan. Mensen kunnen zelf ook een nepnieuwssite insturen. Zo krijg je op den duur een lijst die door gebruikers wordt gecrowdsourced.

Hoe lang is de lijst nu?
Er staan nu zo’n zestig sites op, waarvan er vijf een .nl-extensie hebben. Die zijn overduidelijk nep. Maar er is ook een hele grote groep sites waarbij het niet echt om nepnieuws gaat, maar om sterk politiek gekleurd, satirisch of aangedikt nieuws. notificatie Om te voorkomen dat deze sites aangemerkt worden als nepnieuwssites zou je eigenlijk een blacklist met nepnieuws en een whitelist van echt goed nieuws moeten hebben. Dan kun je vanaf twee kanten afdwingen dat mensen nepnieuws vermijden.

Het is vast al een succes.
Inmiddels gebruiken 61 mensen in Nederland hem. Dat is niet gigantisch veel, maar het is ook nog niet wijdverspreid. Als het wereldwijd beschikbaar wordt, nu is de extensie is nu alleen nog maar in de Nederlandse Chrome Webstore te krijgen, verwacht ik wel dat het aantal met een paar duizend zal groeien. Ik lanceer vandaag een Spaanse, Franse, Duitse, Russische en Engelse vertaling. Idealiter heeft iedereen de extensie geïnstalleerd, maar dat is een beetje utopisch. Het zou mooi zijn als het self sustaining is, dat mensen zelf nepnieuwssites gaan sturen. Ik heb het ook gedeeltelijk open source gemaakt zodat anderen ermee door kunnen gaan. Dat lijkt me het ideale scenario. Maar voorlopig moet ik nog zelf sites toevoegen.

Moeten we ons dan voorstellen dat jij dan bewust op zoek gaat naar nepnieuws en ze vervolgens in de lijst zet?
Ja, eigenlijk. Meestal begint het op Facebook, daar volg ik pagina’s die vaak nepnieuws verspreiden. Dan ga ik er nog een kwartiertje naar googlen en kom ik op de sites.

Wat vind jij nou het ergst aan nepnieuws?
Het is een probleem voor de maatschappij. We hebben gezien wat er in Amerika gebeurt en hoe nepnieuws wereldwijd wantrouwen opwekt. Er is wel een dreiging voor de verkiezingen in maart. Aan onze kant, de journalistiek, is het makkelijk te zeggen wat wel en geen nepnieuws is, maar je kunt het delen op sociale media niet stoppen. Als journalist heb je daar weinig controle over. Dat is een doorn in het oog. Het is aan journalisten om te informeren en mediagebruikers te activeren om nepnieuws aan te wijzen en niet te verspreiden.

Enthousiast? Downloaden die handel (klik).

Say Something