Foto Toolschool

‘Next big thing’ in online journalistiek: mobile video

Tien video’s. Iedere werkdag. Voor een jong publiek, dus het moet niet te lang duren, snel en duidelijk zijn. Persbureau Reuters, bekend van de 24-uurs nieuwsstroom in tekst, foto en video, is in augustus een nieuwe afdeling gestart die zich volledig toespitst op het maken van mobile video. Videoproducer Serena Chaudhry (31): “Het is, naast het werk wat we al deden voor onze klanten, een nieuw verdienmodel. We bereiken jongeren.”

“De laatste maanden ben ik bezig geweest met ‘captioned video‘; een project waarbij we video’s maken die mobile friendly zijn: tussen de 30 en 60 seconden”, zegt Chaudhry. “Dat kan van alles zijn. Of het nu over entertainment gaat, breaking news of een verhaal over business.”

“We gebruiken alles wat voorhanden is: foto’s, video’s en tekst. Dat komt allemaal samen in zo’n korte video.”

Is dit voor de media die een abonnement hebben bij Reuters of voor nieuwsconsumenten?
“Het is een extra service. Onze klanten gaven aan behoefte te hebben aan zoiets. Op Facebook, bijvoorbeeld, zie je veel video’s met tekst erin. Onze klanten, grote media zoals CNN, BBC en Al Jazeera, maar ook kleinere media, wilden dat maar hebben er geen capaciteit voor. Daarom zijn wij begonnen met het maken van deze video’s.”

“In eerste instantie is het voor media, maar we bereiken ook veel mensen direct via onze site en sociale media. Sommige video’s op Facebook zijn meer dan een miljoen keer bekeken.”

Wordt het direct leveren van nieuws aan consumenten dan een nieuwe tak van Reuters?
“Ja, jazeker. We zijn in april begonnen met het uitdenken van de ideeën en het ontwikkelen van een strategie en gingen in augustus live. Het gaat erg goed, ook op sociale media. Op bijvoorbeeld sites als The Washington Post en MSN.com wordt het veel bekeken. Ik denk dat het snel het nieuws brengt, daar hebben mensen behoefte aan.”

Hoe groot is het team dat aan deze video’s werkt?
“Het team is klein, omdat we pas net begonnen zijn. Van maandag tot vrijdag zijn we met z’n tweeën in Londen en produceren we acht tot tien video’s per dag. In de Verenigde Staten wordt op dit moment ook een mobile videoteam opgestart en we hebben plannen om het uit te breiden naar Singapore. Tevens werken er twee mensen die de video’s naar het Spaans en Portugees vertalen en willen binnenkort in nog meer andere talen video’s maken.”

Vertical video is volgens mij the new way to go.

En hoe komt Reuters dan aan het beeldmateriaal?
“Reuters heeft correspondenten over de hele wereld: van Kabul tot Rio de Janeiro tot Bagdad. Dat team bestaat uit een of twee schrijvende journalisten, een fotograaf en een cameraman. Die maken sowieso al materiaal voor de wires en wij ontvangen dat ook om er vervolgens korte video’s van te maken. De video’s worden dus niet met een smartphone opgenomen, maar met professionele camera’s.”

Video wordt steeds groter in de online journalistiek. Hoe denk je over vertical video?
“Dat gaat volgens mij heel groot worden. We houden onze telefoon de hele dag verticaal vast en een app als Snapchat gebruik je ook op die manier. Vertical video is volgens mij the new way to go: mensen gaan steeds meer op die manier een filmpje maken en bekijken. Dat negeert Reuters niet. Als we materiaal binnenkrijgen dat verticaal is gefilmd, gebruiken we dat gewoon. We maken tijd en ruimte om te experimenteren.”

Say Something