2000

Sportzomerrecap: de mooiste verhalen en graphics ?? ?

Het was een heerlijke sportzomer. We hadden het EK voetbal, maar daar willen we het niet over hebben. Wel over de Tour en de Olympische Spelen. Het was smullen. Niet alleen van de sportprestaties, maar ook van de journalistieke producties.

Zie hier een overzicht van onze favorieten, opdat we niet vergeten. Sorry niet-sportliefhebbers!

Buiten het podium, maar toch heel aardig

Een Tour de France-scrolly (De Volkskrant)

Bijna elk zichzelf respecterend medium publiceert In Beeld-series; fotoseries met daarin het mooiste beeld van een week, evenement of gebeurtenis. Zo ook De Volkskrant. Maar zij deden het de zomer anders. De foto’s van Klaas Jan van der Weij worden in een scrollverhaal aan de lezer gepresenteerd. Doet De Volkskrant goed. (Onze favoriet? De één na laatste plaat.)

schermafbeelding-2016-09-21-om-14-58-16Onderzoeksjournalistiek in een aantrekkelijk jasje (NRC)

NRC-journalist Jan Benjamin deed – naast zijn dagelijkse werk – onderzoek naar onafhankelijkheid in de voetbaljournalistiek. Hij sprak met belangrijke actoren in de voetballerij, tikte deze interviews uit en maakte een achtergrondverhaal. Het is een dossier in een aantrekkelijke online vorm. En daarbij zit ook een game. Lachen.

Brons en zilver voor The Guardian en de Wall Street Journal

Zo pakte Elaine Thomson goud op de 200 meter sprint (The Guardian)

Een reconstructie in gif. We zien ook (nog steeds pijnlijk) hoe Dafne Schippers het net niet haalde. En dan zit er ook nog een interactieve graphic bij waar je wel even voor moet gaan zitten. Je kunt de snelheid van Thomson en haar concurrenten vergelijken ten opzichte van het olympisch record en het wereldrecord. Een tikje vergezocht misschien. En of dit nu de juiste vorm is?

schermafbeelding-2016-09-21-om-15-00-20Vier olympische lichaamstypes gevisualiseerd (Wall Street Journal)

Niet eens interactief, maar zeker wel de moeite waard. De Wall Street Journal vroeg zich af wat 60.000 jaar van menselijke evolutie op en andere manier was gegaan. Per lichaamsdeel zie je wat er is veranderd en beter kan. Zwemmers met zwemvliezen tussen de vingers, bijvoorbeeld.

De onbetwiste nummer 1: The New York Times

Game: lukt het jou Usain Bolt te verslaan?

Informatief? Niet heel erg. Leuk? Ja. The New York Times maakte een game waarbij jij je reactiesnelheid ten opzichte van de onverslaanbare sprinter Usain Bolt kunt testen. Dat kan de NYT wel en kunnen Nederlandse media niet. Deze game is een voorbeeld van wat je kunt doen als je genoeg mensen en geld hebt.


De landen waarin vrouwen meer medailles wonnen dan mannen

 schermafbeelding-2016-09-21-om-15-06-01

Michael Phelps vergeleken met… zichzelf

Waarom Simone Biles de beste turnster ter wereld is

Say Something