V.l.n.r: Priscilla Tienkamp, Jelle Kamsma, Erik Willems en Yordi Dam.

De Nederlandse tool LocalFocus in 6 getallen

Datajournalistiek en datavisualisatie toegankelijk maken voor álle nieuwsredacties: zowel landelijk als regionaal en voor redacteuren met of zonder datakennis. Dat is wat LocalFocus voor ogen had toen Jelle Kamsma en Yordi Dam in 2013 meededen aan start-up wedstrijd The Challenge (en die vervolgens ook wonnen).

Toolschool Yordi Dam: LocalFocus in zes cijfers.

Na het winnen van The Challenge voegde programmeur Erik Willems zich bij het LocalFocus-team en startten we langzaamaan met het ontwikkelen van de tool en het verspreiden van een stukje nerdpower in de Nederlandse media.

20.000 euro

Een goed idee is één ding, maar geld om het uit te voeren een (niet geheel onbelangrijk) ander ding. Dankzij het winnen van The Challenge en de bijbehorende 20 duizend euro aan startsubsidie konden Jelle, Erik en ik de fundering gaan leggen voor LocalFocus. Lees: de techniek in de steigers zetten, de contacten op doen en de bouwstenen voor de Nieuwsdienst uit gaan leggen. Hoewel wij destijds allemaal nog freelancewerk deden naast LocalFocus, heeft die kickstart heeft ons wel ontzettend op weg geholpen om zonder eigen startkapitaal een bedrijf te kunnen starten. Daarnaast konden we meteen intrekken in het inmiddels gestopte Nieuwsatelier, een verzamelplaats voor journalistieke start-ups. Een beetje onze variant op Apple’s start-up garage, zeg maar.

6 maanden

Ongeveer een half jaar na het winnen van The Challenge in 2013, startten we een pilot met drie mediapartners: Omroep West, Omroep Flevoland en Dichtbij.nl. Het idee was helder: door middel een platform regionaal uitgesplitste data toegankelijk maken voor journalisten, die daarmee datavisualisaties kunnen maken die inzoomen op hun regio. Maar hoe zou dit er in de praktijk uit moeten zien? Wat zijn de do’s en don’ts qua onderwerp- en datakeuze in de Nieuwsdienst? En wat zijn technische hobbels die journalisten mogelijk ervaren tijdens het werken met zo’n platform? Deze testperiode heeft ons geholpen om deze vragen te beantwoorden. Er was immers nog een vast stramien voor een platform zoals het onze.

22 titels

Van drie testpartners in 2013, tot 22 geabonneerde Nederlandse media-organisaties nu. Ondermeer de NOS, de Volkskrant, NRC, Het Financieele Dagblad en De Correspondent gebruiken het platform om hun eigen data te visualiseren. Daarnaast gebruiken NU.nl, het Algemeen Dagblad en vijftien regionale titels (onder andere Omroep Brabant, Het Parool, De Gelderlander en RTV Noord) de Nieuwsdienst van LocalFocus om datajournalistieke producties –meestal ingezoomd op hun eigen regio – te maken.

LocalFocus werkt op basis van een abonnementsstructuur, waarbij organisaties kunnen kiezen of ze alleen de visualisatiemogelijkheden willen gebruiken (het Dataplatform) of ook de feed aan data-onderwerpen om artikelen mee te maken (de Nieuwsdienst).

Enkele voorbeelden van graphics gemaakt met LocalFocus

5 personen

LocalFocus is opgericht door Jelle Kamsma, programmeur Erik Willems en mijzelf. Inmiddels bestaat het LocalFocus-team uit vijf personen. Naast eerdergenoemden werkt ook Priscilla Tienkamp als datajournalist en hebben we eind 2014 een speciale Wob-redacteur, Sjors van Beek, aan het team toegevoegd. Sjors helpt het team van LocalFocus met het opstellen van verzoeken en eventuele bezwaarschriften. Hij biedt ook ondersteuning tijdens een eventueel juridische proces. Waar andere redacties de Wob enkel sporadisch inzetten, en bovendien vaak niet beschikken over een in-house Wob-expert, doen wij dat wel op structurele basis. En met succes. In een klein jaar tijd verstuurden we tientallen verzoeken waaruit evenveel publicaties, en dus eigen nieuws, vloeiden.

Zo maakten we onder meer eigen nieuws op basis van gewobte data over het aantal scheepsongevallen in Nederland (De Gelderlander), boetes voor rijden zonder fietslicht (Het Parool), het gebrek aan registratie van asbestlocaties (NU.nl), studenten die frauderen met hun uitwonende beurs (Dichtbij.nl) en klachten over geluidsoverlast (Algemeen Dagblad).

8 visualisatie-opties

Staven, lijnen, bollen en vlakken. We love ‘em! Met het Dataplatform van LocalFocus kun je snel suffe spreadsheets omzetten in frisse visualisaties. Naast de bekende grafiekvormen (staafdiagram, lijngrafiek) bieden we ook een super easy to use kaartfunctie aan. LocalFocus herkent tientallen Nederlandse administratieve indelingen (gemeente, provincies, veiligheidsregio’s et cetera), alle landen van de wereld en ook de staten in de VS waardoor een naam van een regio in een spreadsheet automatisch gekoppeld wordt aan een vlak op de kaart.

Daarnaast zetten we sinds kort in op onze Nieuwskaart-functie. Begin met een lege kaart en voeg alleen toe wat je nodig hebt. Klik, sleep en klaar. Je kunt door middel van iconen, tekst, lijnen, vlakken of geografische coördinaten uit je dataset snel interactieve locatiekaarten maken.

Hoe dat werkt? In deze video zie je hoe ik in een paar minuten een Nieuwskaart maak

1 land (so far)

Momenteel zijn we alleen actief in Nederland. Hoewel steeds meer media ons weten ons te vinden, net zoals organisaties daarbuiten trouwens, is de markt hier op een gegeven moment wel verzadigd. We kijken voorzichtig naar het buitenland, al hebben we nog geen concrete plannen voor uitbreiding over de grens. De techniek die we gebruiken, ons visualisatieplatform, is al vertaald naar het Engels en kan zo door buitenlandse media gebruikt worden. Het Nieuwsdienst-model (een nieuwsfeed vergelijkbaar met die van het ANP of Reuters, maar dan met data-onderwerpen) is ook zeker te kopiëren naar het buitenland, al is daar wel een aparte redactie voor nodig. Tot die tijd blijven we ons verder ontwikkelen, toffe features toevoegen aan het platform en inzetten op nog meer eigen data-onderzoek dat we kunnen verspreiden in de Nieuwsdienst.

Wil je zelf aan de slag met LocalFocus? Meld je dan gratis aan voor de LocalFocus-playground!

Say Something