Helvellyn_Striding_Edge_360_Panorama,_Lake_District_-_June_09

Toolschool test: apps voor 360° foto’s

Een tijdje terug kon je hier bij Toolschool al lezen over de nieuwe 360 graden-functie van Thinglink. Om echt aan de slag te kunnen met het interactief maken van 360° foto’s of video’s, moet je wel weten hoe je die beelden überhaupt kunt maken. Toolschool test twee gratis apps waarmee je 360 graden foto’s kunt maken. 

Allereerst een kort de kenmerken van de twee apps op een rijtje:

Google Streetview app
– Voor Android en iOS
– Gratis
– Zowel online te publiceren (op Google Maps) als (privé) te downloaden
– Alleen voor foto, niet voor video
– Niet te embedden

Bubbli
– Alleen voor iOS
– Gratis
– Alleen te publiceren, niet te downloaden
– Alleen voor foto, niet voor video
– Wel te embedden 


Dan de tests, beide uitgevoerd met een iPhone 6. Te beginnen met de app van Google Streetview.

Test 1: Google Streetview

IMG_4513 Hoe werkt het?
Een 360° afbeelding kun je op drie manieren maken met deze app: door te verbinden met een 360° camera, door beelden te importeren of door de camera van je telefoon te gebruiken. We gaan voor dat laatste. In het midden van je scherm verschijnt een ring, gevolgd door een oranje stip. Het vervolg spreekt voor zich: steeds verschijnt de oranje stip ergens anders, de bedoeling is dat je die stip naar het midden van je scherm brengt door de camera te kantelen en jezelf te roteren. Onderin loopt een balkje vol die aangeeft hoeveel procent van het beeld al verzameld is. Ondertussen zie je op je scherm dat de losse foto’s aan elkaar worden geplakt.

Resultaat
Je kunt de afbeelding die je hebt gemaakt, bekijken als een afbeelding waarover je kunt swipen om het beeld te draaien of in een Virtual Reality-functie (VR). De afbeelding draait dan met het draaien van je smartphone. In de app zelf kun je aangeven dat je het resultaat wilt bekijken met een VR-bril/ cardboard. Vervolgens kun je hem privé houden en opslaan als statische afbeelding en/of de foto toevoegen aan Google Maps. Die online weergave op Maps is helaas niet te embedden. Bekijk het resultaat hier. Onderstaand de statische afbeelding:

IMG_4507

 

Oordeel
De app is makkelijk in gebruik en het spreekt voor zich hoe het werkt door de heldere uitleg. Het is fijn dat je de afbeelding zowel privé kunt houden als openbaar kunt maken. Een groot minpunt is het niet kunnen embedden. De kwaliteit van de afbeelding is prima en de 360° functies werken in zowel de handmatige als de VR-functie perfect. Je kunt makkelijk rondkijken. Op sommige punten in de afbeelding – vooral onderin – zitten wat haperingen. Daarnaast is het moeilijk om jezelf als fotograaf onzichtbaar te maken. Bij de test is geprobeerd de voeten niet te fotograferen. Zoals je ziet, zijn die toch deels zichtbaar.


Test 2: Bubbli

IMG_4516

Hoe werkt het?
De eerste keer dat je beelden gaat schieten met de app, krijg je een korte instructie. Het opnemen gaat vrijwel hetzelfde als bij de app van Google. Je kantelt en roteert je telefoon, ondertussen zie je onderin het beeld hoeveel procent van het beeld je al hebt. Door rechtsonder op het icoontje te klikken, verkleint het deel dat je camera aan het opnemen is en zie je dat beeld in het grote geheel. Zo zie je dus ook welke kanten je nog moet vastleggen. Je kunt zelf kiezen of je wel of geen geluid op wilt nemen bij de afbeelding door op het microfoontje te klikken.

Resultaat
Als je de afbeelding in de app zelf opent, kom je gelijk in een VR-functie. Door je telefoon te draaien, kun je de gehele afbeelding bekijken. Maar ook door te swipen, beweegt de afbeelding. Zonder het vooraf te weten, is er ook geluid opgenomen bij de afbeelding. Een mooie toevoeging die een beleving nog completer kan maken. De afbeelding is niet te downloaden maar kan wel geëmbed worden. Onderstaand het resultaat:

Oordeel
Net als de app van Google is deze erg makkelijk in gebruik. Het eindresultaat is indrukwekkend. Vooral als je het bekijkt in de app krijg je een echt VR-gevoel, mede door de aanwezigheid van geluid. De kwaliteit van de afbeelding lijkt iets beter dan bij de andere app. Ook hier zitten onderin de afbeelding wat haperingen maar veel minder. Bij deze app is het wel gelukt de fotograaf van de foto weg te laten.


En de winnaar is..

Beide apps zijn goede gratis alternatieven op de anders zo dure 360° apparatuur. Alle plussen en minnen tegen elkaar afgewogen, is Bubbli de winnaar. Ondanks dat je een productie niet privé kunt houden, kun je ‘m wel embedden. En dat is uiteindelijk toch belangrijker als je een verhaal in de openbaarheid wilt brengen. Daarnaast is ook de kwaliteit iets beter en kun je jezelf van de foto houden. Dat ziet er gelijk professioneler uit.

Say Something