Flickr/mkhmarketing

Zo word je een quizmaster op Twitter

Hoe promoot je een stuk drie keer per dag op Twitter, zonder irritant te worden? Een gevat stukje tekst doet wonderen, maar een quiz valt pas echt op! Met deze vier stappen maak je zelf een quiz op Twitter. 

Allereerst een voorbeeld. The Economist publiceert regelmatig quizzen op Twitter. In werkelijkheid bestaat zo’n Twitter-quiz uit een vraag die je in de tweet stelt en vier afbeeldingen met daarop de antwoordmogelijkheden.

Je kunt zelf bepalen hoeveel van de antwoorden goed zijn, maar het is logisch om voor één juist antwoord te kiezen. Twitter snijdt afbeeldingen automatisch op een bepaalde manier af, waardoor het verborgen blijft welk antwoord het juiste is. Door op een afbeelding te klikken, ontdek je of het goed is of niet. Dat ziet er dan zo uit:


Stap 1: Maak een vierkant
Begin met het maken van een vierkant van 600 x 600 pixels. Zo’n vierkant kun je maken met Adobe Indesign (of Illustrator) of met een gratis online fotobewerkingsprogramma als Pixlr. Deel vervolgens het blok op in drie delen zoals in de onderstaande afbeelding.

Twitter quiz                

 

 

 

 

 

 


Stap 2: Tekst toevoegen
Voeg vervolgens in het middelste vak het antwoord toe. Zet in het bovenste vak of het antwoord juist is of niet en in het onderste vak kun je eventueel uitleggen waarom het antwoord wel of niet goed is. Andersom kan natuurlijk ook. Zolang je de informatie die in eerste instantie verborgen moet blijven, maar niet in het middelste vak staat. 

Twitter quizkaart                

 

 

 

 

 

 


Stap 3: Customizen
Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Voeg foto’s en graphics toe. Werk je voor een bepaald medium of merk? Probeer dan zo dicht mogelijk bij de huisstijl te blijven. Maak het niet té gek. De focus moet bij de antwoorden blijven. BBC Politics is een van de eerste die op deze manier een quiz maakte. En nog mooi gestyled ook:

Stap 4: Uploaden op Twitter
Zodra je de vier afbeeldingen af hebt, begin je net als dat je normaal op Twitter doet met het opstellen van een nieuwe tweet. Verwerk de vraag in de tweet zelf en voeg vervolgens alle vier de afbeeldingen toe. En that’s it. We zien het resultaat van jouw quiz graag, mention ons via @ToolschooI.

Ook handig: wil je een quoteblokje maken, dan heb je precies dezelfde afmetingen nodig als die van het middelste blok.

Say Something