Schermafbeelding 2016-02-26 om 18.52.27

Google trends: wat zoekt de wereld?

Een leven zonder Google kan haast niemand zich meer voorstellen. Via ’s werelds bekendste zoekmachine vind je het antwoord op (bijna) alle vragen. Maar Google is veel meer dan alleen die zoekmachine. Het bedrijf is vooruitstrevend op gebied van tech en houdt zich ook bezig met het ontwikkelen van tools. Een daarvan is Google Trends.

Overal ter wereld is men opzoek naar antwoorden, Google volgt die zoektocht op de voet en geeft door middel van Google Trends inzicht in op wat er precies gezocht wordt. Het is niet toevallig dat Donald Trump ineens nóg vaker gegoogled wordt. Dit maakt deel uit van een ‘trend’ en juist die trends in zoekopdrachten zijn met de tool heel goed weer te geven.

Trends komen voort uit langlopende onderwerpen zoals de vluchtelingencrisis, maar ook acute gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs, roepen vragen op. Google Trends geeft real-time populaire zoekopdrachten weer. Zo biedt de tool een overzicht van wat er momenteel veel gezocht wordt. Dat ziet er (op vrijdag 26 februari) zo uit:

Schermafbeelding 2016-02-26 om 18.22.40

“See what the world is searching for”

Naast de overzichten die Google samenstelt, kun je ook zelf onderzoek doen naar de populariteit van bepaalde onderwerpen. Handig aan de tool is dat je zelf een termijn en regio kan kiezen om een grafiek specifieker te maken. Je kunt alle grafieken gratis gebruiken en makkelijk embedded (met deze knop: < / >) of delen. Een voorbeeld met de zoekterm ‘Geert Wilders’:

Google Trends kan nog interessanter worden als je een verband tussen meerdere zoektermen achterhaalt. Zo is de piek in 2008 bij Geert Wilders te verklaren door het uitkomen van zijn film Fitna.

Say Something