editor_view

Thinglink krijgt 360 graden mogelijkheden

Mogelijk ken je Thinglink al van klikbare afbeeldingen waarbij extra content toegevoegd kan worden (tekst, foto, video etc.). Binnenkort heeft de tool een nieuwe functie die het mogelijk maakt om content toe te voegen aan een 360 graden afbeelding of video.

Het principe blijft hetzelfde: op bepaalde punten in de foto (die je zelf kunt kiezen) zet je markers, waar je vervolgens extra informatie bij kunt zetten. Binnenkort verschijnt een beta-versie met daarbij een mobiele app (aanmelden kan hier). Met de app – die beschikbaar is voor iOS en Android – kun je een productie ontwikkelen. Na publicatie is jouw interactieve 360 graden afbeelding ook te bekijken door mensen zónder de app. Zo’n afbeelding ziet er op je mobiel dan ongeveer zo uit:

Bron: Thinglink
Bron: Thinglink

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier hoe een 360 graden Thinglink er straks uit gaat zien. Een foto vind je hier, een video hier.

Maar allemaal leuk en aardig. Wat heb je eraan als je niet weet hoe je een 360 graden afbeelding kunt maken? Vijf mogelijkheden (gratis en betaald):

 1. Google Streetview app
  Met deze gratis app – voor zowel Android als iOS – plak je als het ware meerdere foto’s aan elkaar die samen een 360 graden beeld vormen. Deze afbeelding kun je in Google Maps zetten maar ook downloaden. De app is makkelijk in gebruik en de foto’s zijn van redelijke kwaliteit (niet vergelijkbaar met professioneel beeld).
 2. Bubbli
  Ook deze app is gratis. Echter alleen beschikbaar voor iOS. Qua gebruik lijkt het erg op de app van Google Streetview. De app geeft aan hoe je de camera moet bewegen en maakt er vervolgens zelf een geheel van. Een groot nadeel: de afbeeldingen zijn niet te downloaden maar alleen online te bekijken.
 3. Freedom360 GoPro Mount
  Voor de echte pro’s is er dit stukje technologie. Met dit verbindingsstuk van GoPro kun je zes GoPro’s aan elkaar maken waarmee je vervolgens 360 graden-beelden kunt schieten. Een voordeel: het beeld is van super hoge kwaliteit en heeft geen blind spots. Een nadeel: naast de dure apparatuur die je ervoor nodig hebt, moet je ook de bijbehorende software aanschaffen die de beelden aan elkaar plakt.
 4. Ricoh Theta
  Van de Theta heb je er geen zes nodig om 360 graden-beelden te maken, één apparaat doet al het werk. Met het kleine cameraatje (past in je handpalm) kun je zo’n anderhalf uur opnemen. Bij de camera krijg je software die de beelden automatisch aan elkaar plakt. Daarnaast is er een app waardoor je van afstand beelden op kunt nemen, snel kunt bewerken maar ook mensen live mee kunt laten kijken.
 5. Bublcam
  Dan is er nog de Bublcam. Qua prijs zit deze tussen de GoPro en de Theta in, qua kwaliteit doet het voor geen van beide onder. De camera is geschikt voor professioneel gebruik en kan uitgebreid worden met extra geheugen. Ook hier krijg je software bij en is er een app waardoor je het apparaat van afstand kunt besturen. En: geen blind spots.

Say Something